Recept na Šafránové rizoto s parmazánem a bazalkou

Každý koutek světa má své vlastní kouzlo a lahůdky. A mezi tyto poklady patří i šafrán, tajemné a nesmírně cenné koření, které v kuchyni zanechává stopy krásné zlatavé barvy a ohromujícího aroma. Dnes vám přinášíme recept, který propojuje exotiku šafránu s jednoduchostí italské kuchyně - šafránové rizoto. Tato delikátní směs kouzla a chuti spojená s krémovostí parmazánu a svěžestí bazalky vás provede kulinářskou cestou, na kterou jistě nezapomenete.

 

Ingredience:

2 šalotky, jemně nakrájená
3-4 lžíce másla
1-2 špetky pravého šafránu (Indo Šafrán kašmírský)
2dc bílého vína

2 hrnky rýže na rizoto
4 hrnky vývaru (kuřecího nebo zeleninového)
Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
1/2 hrnku čerstvého parmazánu, nastrouhaného
Čerstvá bazalka na ozdobu

Postup:

  • V hrnci rozehřejte olivový olej.
  • Přidejte jemně nakrájenou šalotku a smažte ji dozlatova.
  • Přidejte rýži na rizoto a promíchejte, dokud nebude rýže sklenutá a lesklá.
  • Přidejte víno.
  • Postupně přidávejte horký vývar.
  • Vařte na mírném plameni za častého míchání.
  • Pokračujte v přidávání vývaru, dokud rýže není vařená al dente (měkká, ale s jemným kousavým jádrem).
  • Do rýže přidejte špetky šafránu. Míchejte, dokud se šafrán plně nespojí s rýží, což dodá jídlu krásnou žlutou barvu a bohatou chuť.

 

Dokončení:

  • Vymíchejte do rizota máslo a dochuťte solí a pepřem podle chuti.
  • Následně přidejte nastrouhaný parmazán a ozdobte čerstvou bazalkou.

 

Podávání:

  • Rizoto podávejte ihned, ozdobené čerstvou bazalkou. Doporučuje se podávat s čerstvě nastrouhaným parmazánem pro bohatší chuťový zážitek.

Toto šafránové rizoto je jemné, voňavé a plné bohatých chutí. Dobrou chuť!