Houbová polévka s kokosovým mlékem je lahodná a vydatná polévka, která vám zahřeje tělo a duši. Tady je recept:
Ingredience:
- 250 g čerstvých hub (např. žampióny nebo výběrové lesní houby)
- 1 středně velká cibule, nakrájená na drobné kostičky
- 2 stroužky česneku, nasekané na plátky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1 lžička mleté papriky
- 400 ml kokosového mléka
- 750 ml zeleninového vývaru
- Sůl a pepř podle chuti
- Koriandr nebo petrželka na ozdobení
Postup:
- Příprava hub: Huby očistěte a nakrájejte na plátky nebo kostičky podle vašich preferencí.
- Smažení základu: Na středně velkém ohni si rozpálejte olej v hrnci a přidejte nakrájenou cibuli. Smažte ji asi 2-3 minuty, dokud nezměkne a začne se zlatě barvit.
- Přidání koření: Přidejte mletý kmín, kurkumu a mletou papriku. Zamíchejte a nechte koření propařit asi 1 minutu, dokud se uvolní jejich aroma.
- Přidání hub: Přidejte nakrájené houby a pokračujte v míchání. Smažte je asi 5-7 minut, dokud nezezlátnou a nezačnou pučet.
- Přidání kokosového mléka a vývaru: Přilijte kokosové mléko a zeleninový vývar. Zamíchejte všechny ingredience dohromady.
- Vaření: Přiveďte směs k varu, snižte plamen na minimum, přikryjte hrnec poklicí a vařte polévku asi 15-20 minut, dokud houby nezměknou.
- Mixování: Použijte mixér na tyčinku nebo přesuňte polovinu polévky do stojanového mixéru a rozmixujte ji, dokud nedosáhnete hladké konzistence. Můžete ponechat některé houby na ozdobení.
- Nastavení chuti: Vraťte smíchanou polovinu zpět do hrnce. Dochutíme solí a pepřem podle vašich preferencí. Můžete přidat více koření, pokud to chcete pikantnější.
- Servírování: Polévku rozlejte do hlubokých talířů, ozdobte ji koriandrem nebo petrželkou a podávejte s čerstvým chlebem.
Tato houbová polévka s kokosovým mlékem je plná chutí a vůní, které vás zahřejí během podzimních dní. Dobrou chuť!
TIP: Říjen je obdobím, kdy se v kuchyních často objevují pokrmy, které využívají sezónní suroviny. Zde je jejich seznam:
-
Dýně: Dýně jsou v říjnu na vrcholu sezóny. Používají se na přípravu dýňových polévek, koláčů a dalších pokrmů.
-
Hříbky: Lesy jsou v říjnu plné hříbků. Tyto houby jsou populární ve smetanových omáčkách nebo v těstovinových pokrmech.
-
Hrušky: Hrušky dozrávají v říjnu a jsou výborné čerstvé nebo na přípravu kompotů a dezertů.
-
Mrkev: Mrkev je kořenovou zeleninou, která má sezónu v podzimních měsících, včetně října. Používá se do salátů, polévek a příloh.
-
Brambory: Brambory jsou dostupné po celý rok, ale sklizeň nových brambor bývá v létě a na podzim. Jsou základní surovinou mnoha pokrmů.
-
Květák: Květák má sezónu v říjnu a lze ho použít k přípravě květákových polévek, zapečených pokrmů a smažených pokrmů.
-
Brokolice: Brokolice je další zelenina, která dozrává v říjnu a je vhodná na vaření, pečení nebo grilování.
-
Červená řepa: Červená řepa je často dostupná v říjnu a může být použita do salátů nebo pečena v troubě.
-
Jabka: Jabka jsou v sezóně na podzim, což z nich činí ideální surovinu pro jablečné koláče a kompoty.
-
Tymián: Tymián je bylinkou, která dobře chutná s podzimními pokrmy. Používá se často do drůbežích, houbových a bramborových pokrmů.
-
Hrášek: Hrášek může být sklízen na podzim, a je tak vhodný do různých pokrmů, jako jsou hrachová polévka nebo smažený hrášek.
-
Lilek: Lilky jsou v sezóně v létě a na podzim. Používají se na přípravu různých druhů cuketových pokrmů.
Sezónní suroviny mají často lepší chuť a jsou cenově výhodnější, takže je dobré je využít při vaření.
Zajímá vás více informací k použitým surovinám a produktům?
Napište nám na email: objednavky@foodoku.cz, vždy rádi a nápomocně odpovíme, abyste si u nás vybrali ty správné suroviny do své kuchyně.