Recept - Tikka masala

V tomto článku přinášíme kuchařský challange na téma Tikka Masala. Podle našeho receptu si skvělé indické jídlo můžete připravit v autentické verzi, kdy si užijete vaření plné exotických ingrediencí. Zároveň vám ukážeme, jak si můžete totéž Tikka Masala uvařit za zlomek času s nákupem základních surovin.

Dva recepty, různé příležitosti, jedno jídlo. Začínáme právě teď…:

foodoku-recept-tikka-masala

Tikka masala

Časová náročnost: 60 min. + doba marinování

Ingredience:

  • 1-2 PL rostlinného oleje
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • čerstvý zázvor cca 5cm kousek
  • 400g sekaných rajčat v konzervě
  • 80g bílého joburtu
  • 1 lžička chilli prášku
  • 1 lžička mletého koriandru
  • ½ lžičky římského kmínu mletého
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička garam masala
  • ½ PL hnědého cukru
  • sůl na dochucení

Na marinádu:

  • 500g kuřecího masa bez kosti
  • 145g bílého jogurtu
  • 1 stroužek česneku
  • čerstvý zázvor 2-3cm kousek
  • 1 a ½ PL tandoori masala
  • sůl na dochucení

Postup:

  1. Maso zbavíme kůže, nakrájíme na větší kostky a osolíme. 
  2. Připravíme marinádu: česnek prolisujeme přes lis a zázvor oloupeme a nakrájíme nadrobno. Jogurt vyšleháme metličkou do hladka, přidáme česnek a zázvor, tandoori masalu a dobře promícháme. Přidáme maso, přikryjeme a necháme marinovat v lednici alespoň dvě hodiny. 
  3. Před přípravou omáčky nejprve na pánvi orestujeme marinované maso a odložíme stranou.
  4. Cibuli nakrájíme na tenké plátky, česnek rozmačkáme a zázvor nasekáme najemno. V hluboké pánvi rozehřejeme olej a přidáme nakrájenou cibuli. Smažíme za občasného míchání, dokud nejsou měkké a sklovité. 
  5. Přidáme česnek a zázvor a smažíme, dokud nezmizí vůně syrového česneku, asi 3 minuty. Přidáme chilli, koriandr, římský kmín a kurkumu, promícháme a společně ještě minutu smažíme.
  6. Přidáme rajčata a přivedeme k varu. Rajčata chceme zredukovat na řidší pastu. To trvá nejméně 10 minut. Když je rajčatový protlak hotový, odstavíme ho z ohně, nalijeme do nádoby a rozmixujeme ponorným mixérem. 
  7. Do pánve vrátíme maso a rajčatový protlak spolu s kořením garam masala, osladíme a osolíme. 
  8. Vše promícháme a chvíli povaříme, aby se maso prohřálo. 
  9. Omáčku ochutnáme a podle potřeby dosolíme, případně přidáme chilli, pokud chceme omáčku ještě ostřejší.  
  10. Odstavíme z ohně a vmícháme jogurt (80 g). Podáváme s rýží, ozdobené lžící bílého jogurtu a nasekaným čerstvým koriandrem.

Počet porcí: cca 2 - 3,
Časová náročnost: 60 min. + doba marinování

 

Tikka masala s použitím SWAD hotové omáčky

Časová náročnost: 15 - 20 min.

Ingredience:

  • 1 sáček SWAD Tikka masala hotová omáčka
  • 1 PL lžíce oleje
  • 250g kuřecího masa anebo / vegetariánskou verzi: indický domácí sýr Paneer 200g  anebo 250g míchané zeleniny (cuketa, mrkev, paprika, květák a brambory)
  • Čerstvý koriandr na ozdobení

Složení SWAD Tikka masala hotová omáčka 

  • přepuštěné máslo, máslo, slunečnicový olej, voda, kmín, fenykl, skořice, zelený kardamom, bobkové listy, cibule, česnek, zázvor, zelené chilli, rajčata, kurkuma, koriandr, červené chilli, kešu ořechy, hřebíček, černý pepř, cukr, mléčný krém, pískavice řecké seno, růžová voda, sůl, sezamová semínka, asafoetida.  

Bez konzervantů a umělých barviv. 100% přírodní ingredience. 

Příprava:

Masová varianta: 

  1. 250 kuřecího masa nakrájíme na kostky a osmažíme do zlatova na 1 lžíci oleje. 
  2. Přidáme SWAD Tikka masala omáčku a necháme vařit, dokud není kuře hotové (6 - 7 min). 
  3. Podáváme s čerstvým koriandrem a smetanou. 

Bezmasá varianta:

  1. Pro vegetariánskou přípravu nahradíme kuře indikcým domácím sýrem Paneerem nebo míchanou zeleninou (cuketa, mrkev, paprika, květák a brambory). Ostatní kroky stejné jako u masové varianty.
  2. Podávejte s pilafem / naan / chapati.

Pálivost: středně pálivá.
Počet porcí: cca 2
Časová náročnost: 15 - 20 min.

 

 

Zajímá vás více informací k použitým surovinám a produktům?

Napište nám na email: objednavky@foodoku.cz, vždy rádi a nápomocně odpovíme, abyste si u nás vybrali ty správné suroviny do své kuchyně.

Sledujte náš Facebook a Instagram