Snažíte se v kuchyni experimentovat? Jakým způsobům přípravy (indické kuchyně) byste se měli vyhnout

Prázdniny jsou časem dobrodružných výprav. Ne každý má ovšem příležitost uskutečnit vysněnou dalekou cestu. Závan exotiky si ale můžete dopřát klidně ve stínu lípy. Naplánujte si s rodinou neotřelou zábavu – jeden den v Indii. Vyrobte si s dětmi jednoduché sárí i turbany, rozložte po zemi polštáře na odpočinek a zaposlouchejte se do hypnotizujících tónů sitár (strunný nástroj).

Speciálně pro tuto příležitost pro vás máme skvělé tipy na dobroty inspirované Indií, které vám budou dělat radost už od samého rána. Jejich příprava vám nezabere mnoho času. 

 

Exotická snídaně v indickém stylu vás ohromí

V Indii je nejlepší snídat venku. Pouliční stánky zpravidla servírují chlebové placky se sýrem a zeleninou, k nim podávají různě ostré, kořeněné omáčky. 

Vaše indické bistro bude podávat kořeněnou mangovou granolu s jogurtem. Mango je nejslavnější indické ovoce. Pro budhisty je mangovník dokonce posvátným stromem, protože věří, že v jeho stínu meditoval sám Buddha. Také kokos a kešu najdete v mnoha delikatesách Indie. Příprava granoly je velmi jednoduchá, takže ji s malou pomocí zvládnou i děti. Na výrobu budete potřebovat:

  • 350 g ovesných vloček
  • 60 g sezamových semen
  • 200 g kešu ořechů (nasekaných)
  • 80 g kokosových lupínků
  • 200 g sušených meruněk (nakrájených)
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička drceného kardamonu (Dopředu umletý kardamon rychle ztrátí chuť a vůni, proto je dobré si potřebné množství vždy čerstvě namlet. Celé lusky můžete podrtit v hmoždíři nebo pomlet v mlýnku na koření.) 
  • 400 g mangového pyré
  • 1 lžíce medu
  • 3 lžíce ghí (tekutého)

 

Troubu předehřejte na 150°C. Všechny suroviny kromě skořice a kardamonu nasypte do mísy a pečlivě promíchejte. Směs přemístěte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 10-15 minut. Granolu pravidelně kontrolujte a míchejte. Na posledních 5 minut přisypte koření (mletá skořice i kardamon by se mohly dlouhým pečením spálit). 

 

Servírujte s jogurtem a čerstvým ovocem, na které máte zrovna chuť. Mangovou granolu si můžete připravit dopředu a servírovat kdykoli vás přepadne mlsná.

 

Tip: Poměry i ingredience v granole můžete pozměnit. Například v Indii by v granole ocenili více cukru. Chutě rádi maximalizují, a tak z jejich nejznámějších cukrovinek téměř trnou zuby. Naše verze je poněkud zdravější, protože mangové pyré vám cukr krásně nahradí. 

 

granola

 

Indická květáková polévka je lehký oběd plný chuti

Letní poledne u vás na zahradě se naštěstí indickému parnu zdaleka nemůže rovnat. Přesto vás stoupající teplota pravděpodobně zažene odpočívat do stínu. V takových případech se hodí rychlý a lehký oběd, třeba miska zeleninové polévky. Tu květákovou si možná dopřáváte často. Ovšem v orientální verzi to pro vás bude zcela nový zážitek. Na nákupní seznam si připište:

V hrnci rozehřejte ghí a opečte na něm nadrobno nakrájenou cibuli dosklovata. Přidejte kari koření a nechte rozvonět. Zasypte dvěma lžícemi cizrnové mouky a chvilku ji opékejte, stejně jako při přípravě klasické jíšky. Do hrnce ještě přijde zázvorová a česneková pasta

 

Silná vůně těchto ingrediencí vám prozradí, že je čas celou směs zalít vývarem. Jakmile jej přivedete k varu, vložte na růžičky nakrájený květák a uvařte do měkka. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem a zjemněte kokosovým mlékem

 

Tip: Cizrnová mouka najde ve vaší kuchyni široké využití. Připravíte z ní jíšku do polévek i omáček. Má navíc jednu naprosto unikátní vlastnost – smíchaná s vodou dokáže nahradit vajíčka. Připravte z ní omeletu nebo těstíčko na obalení masa či zeleniny před smažením. Lahodná oříšková chuť vás příjemně překvapí. 

 

indicka-kvetakova-polecka

 

Na večeři bude indický fast food

V ulicích indických velkoměst to večer doslova vře. Společenský mumraj se odehrává hlavně kolem nepřeberného množství stánků s různými specialitami. Indický fast food zahrnuje smažené i grilované dobroty. Typickou lahůdkou je maso a chlebové placky chapatti a naan tradiční pece tandoor

Že doma tandoor nemáte? Pro vaše večerní menu ho nebudete potřebovat. Vystačíte si s klasickým grilem, na který položíte grilovací kámen nebo litinovou pánev. Poradíme vám jednoduchou a extra rychlou marinádu na grilované maso a zeleninu. Největší zábavu si ale užijete při přípravě přílohy. Vyhlaste soutěž o nejlepší placku chapatti! 

 

Expresní tandori marinádu si zamilujete

Maso na grilování si připravte alespoň hodinu předem, nejlépe den dopředu. V Indii se nejčastěji konzumuje kuřecí, jehněčí a skopové. Na marinádu na vaše indické kuřecí špízy budete potřebovat: 

  • 750 g kuřecích prsou
  • 1 limetku
  • 250 g jogurtu
  • 2 lžíce tandori pasty

Prsa nakrájejte na kousky, smíchejte se šťávou z limety, jogurtem a tandori pastou, zakryjte potravinářskou fólií a nechte odpočinout. 

 

Placky chapatti odhalí vaše pekařské vlohy

Než rozpálíte gril, připravte si těsto na placky chapatti. Potřebovat budete:

  • 2 šálky mouky na chapatti
  • voda dle potřeby (přidávejte po troškách)
  • špetka soli
  • 1 PL rostlinného oleje

Z vody, mouky a soli uhněťte tuhé těsto. Povrch potřete olejem a nechte alespoň půl hodiny odpočinout. Pak uštipujte malé kousky těsta velikosti vlašského ořechu a válejte z nich tenké placky. Plochu na válení si musíte hodně vysypat moukou, aby se vám placky nepřilepily. Pro děti to bude parádní příležitost projevit své pekařské vlohy. 

 

chapatti

 

Jednoduché špízy zvládou i děti

Jakmile je gril dostatečně rozžhavený, maso v marinádě posolte a napíchejte na špejle. Nebo si může každý vytvořit svůj originální špíz a maso proložit oblíbenou zeleninou, třeba cuketou, paprikou nebo cibulí. 

Na polovině grilu připravte maso a vedle si nechte místo na kámen či litinovou pánev na placky. Při pečení je otáčejte, dokud nejsou zlatavé. Při každém otočení je obracečkou přitlačte k ploše, aby se nafoukly. Pokud budete chtít máslové chapatti, po upečení placky ještě potřete ghí

 

spiz-po-indicku

 

Sekt s růžovou vodou a malinami 

Skvělou večeři v indickém stylu se hodí zakončit exotickým drinkem. V Indii alkoholu příliš neholdují, ale v naší zeměpisné šířce sklenička po setmění rozhodně nezaškodí. 

Perfektní tečku za nádherným dnem s rodinou udělá sklenička oblíbeného sektu. Pro mimořádně luxusní verzi přidejte pár malin a zakápněte trochou růžové vody (růžovou vodu dávkujte opatrně, je velmi aromatická). Do spánku vplujete jako na létajícím koberci.  

 

Zajímá vás více informací k použitým surovinám a produktům?

Napište nám na email: objednavky@foodoku.cz, vždy rádi a nápomocně odpovíme, abyste si u nás vybrali ty správné suroviny do své kuchyně.

Sledujte náš Facebook a Instagram