Zajímavá fakta o kokosovém mléku

Kokosové mléko je pochoutka z tropického ráje. Většině z nás se při pomyšlení na lahodný nápoj vybaví exotické prázdniny. Lenošíte v houpací síti ve stínu kokosových palem. Sněhově bílá, písečná pláž se před vámi pozvolna noří do modrého oceánu. Pijete svůj cocktail z kokosové skořápky a užíváte si nekonečnou pohodu. 

S touto lákavou představou se pojí stereotyp, v němž nám lahodná tekutina zpříjemní dovolenou, ale v našem běžném jídelníčku pro ni není místo. 

Kokosové mléko je však kulinářsky všestranné, a navíc velmi zdravé, proto je škoda si jej nedopřát častěji. Poradíme vám, jak si vybrat skutečně kvalitní kokosové mléko a na co při výběru jeho značky dát pozor. Také prozradíme, proč z něj udělat oblíbenou ingredienci.

 

Vybírejte kokosové mléko s označeným původem

Spolehlivým ukazatelem kvality kokosového mléka je množství informací, které vám jeho výrobce poskytne. A to od místa a způsobu sklizně kokosů, přes postup jejich zpracování až po enviromentální postoje producenta. 

Obliba plodů kokosových palem vzrůstá a s ní také snaha po levnějších metodách sklizně, někdy s využitím dětské práce nebo ochočených opic. Bezohledná produkce se pak negativně odráží v životě místní komunity, neprospívá životnímu prostředí a v konečném důsledku má samozřejmě vliv i na kvalitu produktu.  

Abyste se vyhnuli nekvalitnímu kokosovému mléku za neúnosnou společenskou daň, vybírejte pouze mléka s informací o původu.

 

kokosove_mlieko_hlavny_baner_CZ

Kokosy sklízejí farmáři speciální tyčí

M&S kokosová mléka pocházejí z čistě rodinných farem z okolí vesničky Tembilahan v oblasti Riau v Indonésii. Na odlehlých místech uprostřed panenské přírody se plody sbírají pouze ručně

Ke shazování ořechů potřebují sběrači speciální bambusové tyče s hákem. Na sklizeň kokosů nepoužívají zvířata. 

sber-kokosovych-orechu

Nejlahodnější kokosové mléko pochází z čerstvých kokosů

Brzy po sklizni musí farmáři převézt čerstvé kokosy ke zpracování. Naloží své malé lodě až po okraj a plují po proudu řeky do výrobny. Svou lahodnou chuť a silné aroma získává kokosové mléko právě tady. Nejkvalitnější mléko se dá získat jen z čerstvých kokosů po první extrakci bílé dužiny. Náš výrobce M&S kokosového mléka si proto stanovil jasné podmínky zpracování zralých kokosů. 

  • kokosy spotřebují do 2 až 3 týdnů od utržení
  • očištěnou dužinu zpracují ještě týž den
  • mléko pochází z 1. extrakce  

 

Kupujte mléko M&S a podpoříte ochranu orangutanů i tapírů

Na rodinných farmách, kde jsou kokosy po celé generace jediným zdrojem obživy, kladou farmáři velký důraz na udržitelnost zdrojů a minimální odpadovou stopu. O své dědictví se dobře starají, aby je jednou mohli předat budoucím generacím. Jejich kokosové palmy se tak mohou dožít až 100 let. 

Náš producent, společnost M&S, zpracovává veškeré odpadní vody z výroby, využívá solární energii, která pokryje dokonce třetinu výrobního procesu. Kokosové mléko balí do papírového obalu z udržitelných zdrojů. 

Také zpracovává každou část kokosu. Kokosová vlákna se dále využívají na výrobu matrací, ze skořápek se vyrábí uhlíkové filtry na vodu. 

Část zisku každoročně věnuje společnost M&S dobročinné organizaci Malaysia Nature Society, která podporuje ochranu ohrožených druhů zvířat, jako jsou tapíři a orangutani

U M&S kokosového mléka si tak můžete být jisti, že kupujete prémiový produkt, a navíc podporujete ekologické, udržitelné farmaření i místní komunitu ochránců zvířat. 

 

 

Kokosové mléko je zdrojem důležitých minerálů 

Kvalitní kokosové mléko má kromě skvělé chuti také řadu zdravotních benefitů. Skvělé výživové parametry tvoří hlavně vysoký obsah minerálů. 

7 nejzdravějších minerálů z kokosového mléka:

  • Mangan (ovlivňuje hladinu cukru v krvi)
  • Měď (povzbuzuje imunitní systém a tvorbu kolagenu)
  • Vápník a fosfor (podporuje zdravé a pevné kosti)
  • Hořčík (udržuje zdravé nervy)
  • Draslík (snižuje krevní tlak)
  • Selen (působí jako prevence zánětu kloubů) 
  • Zinek (podporuje mužskou plodnost)

 

Z dalších, zdraví prospěšných látek jsou v mléce nejvíce zastoupeny vitamíny C, E, K, dále vitamíny skupiny B, bílkoviny, vláknina a zdravé tuky. 

Kokosové mléko nezpůsobuje žádné alergické reakce, takže jím mohou lidé s alergií na bílkovinu kravského mléka nebo intolerancí laktózy nahrazovat běžné mléko. Nedráždí ani v případě alergií na ořechy, protože kokosy jsou ve skutečnosti peckovice, stejně jako například švestky nebo meruňky.

 

Kokosové mléko M&S je vhodné pro vegany

Veganská komunita používá kokosové mléko ve své kuchyni velmi často. Běžně se ale stává, že je čistě rostlinný produkt obohacen o chemické zahušťovadlo živočišného původu (E435), což jej pro veganskou kuchyni naprosto znehodnotí. 

 M&S kokosové mléko obsahuje pouze přírodní látku xanthan, která se získává z kukuřice nebo sóje. Vegani jej tak mohou bez obav používat jako náhražku smetany nebo mléka. 

Neváhejte a připište kokosové mléko na váš příští nákupní seznam, vaše rodina si jej jednoduše zamiluje. Kvalitní kokosové mléko z ověřených zdrojů můžete koupit na našem e-shopu, nebo na rohlík.cz. 

 

Zajímá vás více informací k použitým surovinám a produktům?

Napište nám na email: objednavky@foodoku.cz, vždy rádi a nápomocně odpovíme, abyste si u nás vybrali ty správné suroviny do své kuchyně.

Sledujte náš Facebook a Instagram.