7 důvodů, proč jsou luštěniny přesně to, co váš jídelníček potřebuje.

 

Zajdete si na oběd uprostřed náročného pracovního dne, a místo kýženého přívalu energie cítíte mentální útlum. Důvodem mohou být těžká masová jídla. Abyste neohrožovali své zdraví a pracovní efektivitu, snažte se váš jídelníček odlehčit. Zkrátka dát si od masa na chvilku pohov, a přepnout na jiný, bohatý zdroj živin, který vám chutnou „flákotu“ nahradí. 

 

Inspiraci, jak adekvátně nahradit maso, a přitom netrpět hlady či chuťovou bídou, hledejte v indické kuchyni. Z náboženských i ekonomických důvodů se museli vzdát nadmíry masa a dali prostor mnohostranným luštěniny. Spolu s obiloviny a zeleninou tvoří luštěniny v jejich stravě neporazitelnou výživovou trojkombinaci.

 

Luštěniny podporují vaši štíhlou linii

Je všeobecně známo, že luštěniny jsou zdravé, ovšem některé jejich benefity z nich dělají skutečnou superpotravinu

Především je to blahodárný vliv na metabolismus. Ať už chcete zhubnout nebo jen ulevit vašemu trávení, luštěniny mají u vás rozhodně zelenou. Následující výčet blahodárných účinků vás jistě k jejich pravidelné konzumaci přesvědčí.

 

lusteniny-3

 

7 nejlepších důvodů, proč si zamilovat luštěniny

  1. jsou bohatý zdroj bílkovin, díky tomu skvěle zasytí (Obsahují asi 20 % rostlinných bílkovin, které přispívají ke snížení krevního tlaku a cholesterolu.)
  2. vysoký podíl vlákniny napomáhá trávení a čistí střeva (Suché luštěniny obsahují 15 % vlákniny. Pro srovnání obilné vločky mají 10 % a zelenina 2 %.)
  3. obsahují vysokou dávku železa (Jejich konzumace se dokonce doporučuje při chudokrevnosti.)
  4. nezvyšují hladinu cukru v krvi, naopak zlepšují citlivost buněk na inzulin (Jsou velmi vhodné pro diabetiky.)
  5. obsahují minerály, potřebné pro zdraví kůže, vlasů a nehtů (fosfor, vápník, draslík, mangan, zinek) 
  6. obsahují aminokyseliny (působí na zdraví střev a srdce)
  7. obsah tuku je pouze 5 % (vyjma sójových bobů a buráků)

 

Loupané luštěniny nemusíte namáčet

Hlavním důvodem, proč jsou luštěniny v našem jídelníčku často opomíjeny je jejich dlouhá příprava. Musí se minimálně 8 hodin namáčet a pak dlouho vařit. Když na ně večer zapomenete, zítřejší zdravý oběd je v ohrožení. 

Výhodou loupaných exotické luštěniny, z nichž jsou nejznámější Masoor Dall (červená čočka), Chana Dall (římský hrách nebo též cizrna) a Moong Dall Washed (mungo čočka), je především jejich rychlá příprava. 

Proces namáčení kvůli absenci slupky zcela odpadá. Vaření drobných luštěnin tak zabere maximálně 30 minut. Pohodlně je proto můžete zakomponovat do vašeho rychlého oběda nebo večeře. Při vaření se řiďte pravidlem přímé úměry – čím menší zrnko, tím rychlejší příprava. 

Přestože jsou loupané luštěniny dobře stravitelné a neměly by vás nadýmat, dodržujte při jejich vaření několik základních pravidel.

 

lusteniny--4

 

7 nejdůležitějších pravidel přípravy exotických luštěnin:

  1. luštěniny před vařením propláchněte pod tekoucí vodou
  2. dejte je do hrnce a zalijte čistou studenou vodou
  3. před vařením přidejte do hrnce pár semínek fenyklu (pomáhá potlačit nadýmání)
  4. vařte na mírnou teplotu (červenou a mungo čočku 10–15 min, cizrnu 20–25 min)
  5. vařte bez pokličky
  6. sbírejte pěnu
  7. solte na závěr

 

Rozvařené luštěniny nejsou kulinářské faux pas

Drobné, loupané luštěniny mají skutečně všestranné využití. Protože nemají slupku, můžete je lehce rozvařit a následně rozmixovat dohladka. Výsledné pyré už nemusíte pasírovat. Tuto jejich vlastnost skvěle využijete při přípravě vybraných pokrmů.

 

lusteniny-1 

 

7 tipů na skvělá luštěninová jídla:

  1. uvařte si krémovou polévku (Čočku uvařte třeba s rajčaty nebo mrkví.)
  2. připravte si indický čočkový dhál (Do kořeněné luštěninové kaše můžete přidat také rajčata, brambory, mrkev, květák nebo brokolici.)
  3. udělejte si cizrnové curry (Přidejte speciální koření.)
  4. vychladlé luštěniny použijte do falafelu, placiček, karbanátků (K cizrně nebo mungo čočce stačí přidat vajíčko, strouhanku nebo mouku, koření a osmažit na pánvi.)
  5. z loupané cizrny si udělejte si humus (Některé menší druhy cizrny se slupkou je téměř nemožné rozvařit. Z naší loupané cizrny uděláte humus do 30 minut.
  6. zkuste lehkou pomazánku (Přidejte čerstvá rajčata, česnek, bazalku a jarní cibulku.)
  7. uvařte si omáčku na těstoviny (Vegetariánské boloňské ragú ocení také děti.)

Jestliže nejste příznivci kašovitých jídel, stačí luštěniny vařit opatrně, bez míchání, kratší dobu a můžete je přidat do zeleninových či těstovinových salátů.  

 

Klíčením dostanete z luštěnin ještě více živin i chuti

Klíčení luštěnin je v současnosti populární způsob, jak z nich dostat ještě více živin i chuti. Takto upravené luštěniny obsahují především vitamíny B, C, E, železo, hořčík, vápník, aminokyseliny a mastné kyseliny. 

Klíčit můžete pouze celistvé, neloupané a nepůlené luštěniny. Hnědá cizrna reaguje na klíčící podmínky velice rychle. Stačí 2–4 dny a můžete ji konzumovat klidně syrovou s klíčky dlouhými 0,5–1 cm. Ke zdárnému klíčení vám pomohou následující doporučení.

 

lusteniny-2

 

5 kroků ke zdárnému klíčení:

  1. cizrnu propláchněte ve studené vodě
  2. v čisté studené vodě ji nechte přes noc bobtnat (Použijte dvojnásobné množství vody).
  3. následující den přemístěte cizrnu do misky vystlané vlhkou gázou 
  4. misku umístěte někam do temna (Na světle začnou klíčku rychle razit listy.)
  5. dvakrát denně proplachujte klíčící cizrnu vlažnou vodou, vždy ji nechte okapat (Semena nesmějí být mokrá, jinak by se zkazila.)



Kvalitní exotické luštěniny můžete koupit pod značkou Heera. Jedná se o jednoho z největších dovozců exotických potravin v Evropě a nabízí také koření i další potraviny z celého světa. Nakupte kvalitní exotické luštěniny na Foodoku.cz nebo na Rohlík.cz a užijte si talíř plný zdraví