Jaké je tajemství kokosového mléka a jeho využití v kuchyni?

Taky už se těšíte na léto? Až si dáte všechny ty dobroty z trhu, šťavnaté ovoce, křupavou zeleninu nebo až vezmete děti na tu nejlepší zmrzlinu. Poradíme vám, jak si dlouho očekávané oteplení užít ještě víc a čím zásobit svou prázdninovou spižírnu. 

 

Pro letní menu se inspirujte asijskou kuchyní

Guláš s pěti nebo svíčková na smetaně vás v parných dnech rozhodně lákat nebudou. Když potřebujete čerstvé nápady pro žhavé letní menu, inspiraci hledejte v Asii. 

Všudypřítomné parno, jaké znají v Malajsii, Vietnamu nebo Indii, vyžaduje lehká a osvěžující jídla. Asijská kuchyně je proto plná čerstvé zeleniny a bylinek (hlavně koriandru a thajské bazalky). Hojně využívá také zázvor, sezam, kurkumu, chilli a hlavně kokosové mléko

 

Kokosové mléko doplní minerály v parných dnech

Tyto ingredience mají kromě skvělé chuti také významný ochlazující efekt. Například látky obsažené v kurkumě a chilli (kurkumin a kapsaicin) vám roztáhnou cévy, začnete se potit, a tak se vaše tělo zbaví přebytečného tepla.

Kokosové mléko má zase výrazný hydratační účinek, čímž vás chrání před nebezpečným přehřátím organismu. Jeho konzumací rovněž doplníte minerály, které jste pocením ztratili. 

Pokud nemáte rádi ostrá a kořeněná jídla nebo vaříte pro děti, bude pro vás kokosové mléko rozhodně jedničkou asijské kuchyně. Všestranná ingredience najde uplatnění ve slaných jídlech, dezertech a přidat ji můžete i do osvěžujících letních nápojů.  

 

zajimavosti-kokosove-mleko

 

Šťáva z kokosu není kokosové mléko

Při nákupu kokosového mléka se můžete setkat ještě s pojmem kokosová voda (někdy kokosová šťáva). Mezi těmito dvěma surovinami z kokosu je však rozdíl. 

Kokosová voda je čirá tekutina (obsahuje 94 % vody), která se získává z mladých zelených kokosů. Je velmi osvěžující a často se používá jako přírodní energetický nápoj pro sportovce, protože obsahuje draslík a jiné minerální látky.

Kokosové mléko je naproti tomu možné získat pouze ze zralých hnědých kokosů, které jsou plné bílé dužiny. Ta se vyjme a rozemele, pak je nutné ji luhovat v horké vodě a následně směs přecedit. Bílá, hustá tekutina, která proteče plátýnkem je kokosové mléko. Obsahuje tuk, spoustu minerálů i vitamínů, je bohaté na vlákninu a má nezaměnitelnou vůni a chuť. 

 

Kokosové mléko používejte místo smetany

Pokud nemáte s asijskou kuchyní žádné zkušenosti a tápete, jak s kokosovým mlékem správně naložit, začněte přípravou svého oblíbeného jídla. Jen do něj místo smetany přidejte lahodné kokosové mléko (naše M&S kokosové mléko). Kokosové mléko použijte na zjemnění ostrých jídel, zahuštění omáček nebo na ochucení dezertů.

Brzy se přesvědčíte, že se jedná rozhodně o multifunkční potravinu, která vám v lednici nezůstane na ocet. Následující rady vám pomohou ozvláštnit jídelníček vaší rodiny a posunout vaše kuchařské umění na další level.  

 

babovka-kokosove-mleko

 

10 nejlepších tipů, kam přidat kokosové mléko

 

  • ochuťte jím ranní obilné kaše (ovesné, pohankové, jáhlové i rýžové) – můžete kombinovat s mandlovým nebo rýžovým mlékem
  • přidejte ho do smoothie – nejlepší je v kombinaci s banánem či ananasem
  • vylepšete si kávu – v létě vás ochladí ledové latté s kokosovým mlékem
  • zjemněte jím thajskou kokosovou polévku
  • srazte ostrost goan fish curry
  • uvařte si puding – servírujte ho do skleniček s víčkem a přibalte ho dětem jako zdravou svačinu do školy  
  • ozdobte si dezert kokosovou šlehačkou  - kokosové mléko musí mít vysoký obsah tuku
  • upečte si šlehačkovou bábovku
  • udělejte z něj palačinky – skvěle nahradí kravské mléko
  • namíchejte s ním Piňa Coladu 

 

 

Kokosové mléko M&S má praktické balení

Pokud jste s kokosovým mlékem už vařili, možná se vám stalo, že jste ho nespotřebovali celé. Malý zbyteček mléka se pak na dně otevřené plechovky v odlehlém koutu lednice zbytečně zkazil. 

Nepraktické balení vás někdy může od dalšího vaření s lahodnou exotickou ingrediencí zbytečně odradit. M&S kokosová mléka proto nabízíme v uživatelsky pohodlných tetrapakových baleních, která dobře pokryjí běžnou spotřebu vaší domácnosti.

  • 200ml – na kapku do espressa, pár lžic do omáčky nebo kokosovou šlehačku 
  • 500ml – na šálek do polévky, kaše, smothie nebo do zmrzliny 

 

Když vám přece jen troška mléka zůstane, můžete tetrapakové balení uzavřít jednoduchým klipem na sáčky. 

 

Kokosové mléko můžete také zmrazit. Přelijte jej do skleněné uzavíratelné nádoby a vložte do mrazáku. Po rozmrazení doporučujeme mléko pořádně protřepat, abyste se zbavili případných hrudek.  

 

Rozpoutejte léto ve vaší kuchyni a zahajte kokosovou sezónu v asian fusion stylu. Kvalitní M&S kokosové mléko můžete koupit v našem e-shopu Foodoku.cz nebo na Rohlik.cz.

 

Zajímá vás více informací k použitým surovinám a produktům?

Napište nám na email: objednavky@foodoku.cz, vždy rádi a nápomocně odpovíme, abyste si u nás vybrali ty správné suroviny do své kuchyně.

Sledujte náš Facebook a Instagram