Recept - Butter Chicken

V tomto článku přinášíme kuchařský challange na téma Butter Chicken. Podle našeho receptu si skvělé indické jídlo můžete připravit v autentické verzi, kdy si užijete vaření plné exotických ingrediencí. Zároveň vám ukážeme, jak si můžete totéž Butter Chicken uvařit za zlomek času s nákupem základních surovin.

Dva recepty, různé příležitosti, jedno jídlo. Začínáme právě teď…:

recept-butter-chicken-foodoku


Recept - Butter Chicken

Časová náročnost: 45 - 60 min

Ingredience:

  • 6 PL másla
  • kuřecí stehna bez kosti / bez kůže o hmotnosti 1 kg, nakrájené
    na kousky
  • 1 žlutá cibule, nakrájená na drobno
  • 3 stroužky česneku, rozmačkaný
  • 1 PL garam masala
  • 1 PL čerstvého strouhaného zázvoru
  • 1 lžička chilli prášku
  • 1 lžička mletého římský kmínu
  • 1/2 lžičky kajenského pepře
  • 1 1/2 šálku rajčatová passata/ pyré
  • 2 šálky smetany
  • sůl, pepř na dochucení
  • limetka a koriandr, na ozdobu
  • naan/ chapati / rýže na servírování


Příprava:

1. Ve velké pánvi na středním ohni opečeme na 2 lžících másla kousky kuřete z obou stran, tak aby
chytly barvu, nemusí být uvařené úplně. Kuře můžeme připravovat v dávkách, jakmile bude hotové,
odložíme je vždy stranou.

2. Na středním ohni rozpustíme v pánvi další 2 lžíce másla. Přidáme cibuli a smažíme, dokud nezměkne - asi tři minuty. Přidáme česnek, garam masalu, zázvor, chilli prášek, kmín a kajen. Mícháme, aby se všechno koření spojilo po dobu cca 45 sekund, pak přidáme rajčatovou passatu/pyré.

3. Vaříme dalších 5 min, následně přidáme smetanu.

4. Směs přivedeme k varu a přidáme opečené kuře, necháme vařit dalších 10-15 minut při nízké teplotě na mírném ohni.

5. Vmícháme zbývající 2 lžíce másla a podle chuti dochutíme solí a pepřem.

6. Podáváme ozdobené limetkou a koriandrem, servírujeme s rýží, indických chlebem naan anebo placky chapati.

Počet porcí: cca 6
Časová náročnost: 45 - 60 min

  

 

Butter chicken s použitím SWAD hotové omáčky

Časová náročnost: 15 - 20 min


Ingredience:

  • 1 sáček SWAD Butter chicken hotová omáčka
  • 1 PL lžíce oleje
  • 250g kuřecího masa / pro vegetariánskou verzi: indický domácí sýr Paneer 200g (recept přiložen na konci souboru) anebo 250g míchané zeleniny (cuketa, mrkev, paprika, květák a brambory)
  • Čerstvý koriandr na ozdobení

 

Složení SWAD Butter chicken hotová omáčka

  • máslo, slunečnicový olej, voda, kmín, fenykl, skořice, zelený kardamom, hřebíček, bobkový list, cibule, česnek, zázvor, rajčata, kurkuma, koriandr, červené chilli, zelené chilli, kešu ořechy, cukr, pískavice řecká, sůl, Růžová voda, sezamová semínka, asafoetida.

Bez konzervantů a umělých barviv. 100% přírodní ingredience.


Příprava:

Masová varianta:

1. 250 kuřecího masa nakrájíme na kostky a osmažíme do zlatova na 1 lžíci oleje.
2. Přidáme SWAD Butter Chicken omáčku a necháme vařit, dokud není kuře hotové (6 - 7 min).
3. Podáváme s čerstvým koriandrem a smetanou.

Bezmasá varianta:

4. Pro vegetariánskou přípravu nahradíme kuře indikcým domácím sýrem Paneerem nebo míchanou
zeleninou (cuketa, mrkev, paprika, květák a brambory). Ostatní kroky stejné jako u masové varianty.

Podávejte s pilafem / naan / paratha.

 

1-recept-butter-chicken-swad2-recept-butter-chicken-swad3-recept-butter-chicken-swad

 
Pálivost: mírná.
Počet porcí: cca 2
Časová náročnost: 15 - 20 min

 

 

 

Vyberte si jednu z pěti hotových indických omáček a užijte si společné jídlo. Objednejte si omáčky na našem e-shopu, nebo si je kupte v síti prodejem Albert.

 

Zajímá vás více informací k použitým surovinám a produktům?

Napište nám na email: objednavky@foodoku.cz, vždy rádi a nápomocně odpovíme, abyste si u nás vybrali ty správné suroviny do své kuchyně.

Sledujte náš Facebook a Instagram