5 největších mýtů o indické kuchyni

„Což takhle dát si indii?“ Pokud jste indickou kuchyni dosud neochutnali, začínáte mít při téhle otázce obavy, co vás vlastně čeká. Z doslechu víte, že každé indické jídlo je kvůli chilli téměř nepoživatelné, že Indové neumí dobře připravit maso, a že hlavním kořením je kari indické. 

Můžeme vás ubezpečit, že nic z toho není pravda. V našem článku vám odhalíme 5 největších mýtů, které o indické kuchyni kolují a uvedeme je na pravou míru.



1. Indické jídlo není jen o chilli

Určitě jste slyšeli, že indické jídlo je kvůli chilli tak ostré, že se skoro nedá jíst. Je sice pravda, že Indové chilli milují. Ostatně Indie je jeho největším producentem, vývozcem i spotřebitelem na světě a v některých vyhlášených delikatesách, jako např. Curry madras, Vindaloo nebo Phaal to skutečně pocítíte.

 

Ovšem pálivost indických pokrmů způsobuje spíše vzájemná kombinace štiplavých druhů koření. Zázvor i římský kmín jsou ve větším množství také pikantní, a ve spojení s chilli tvoří  skoro “třaskavou” kombinaci. Pokud nejste na ostré, klidně na to personál restaurace upozorněte, ochotně vám doporučí třeba jemnější Butter chicken

 

zvykani-na-chilli

 

Stejně tak na rodinné kulinářské scéně můžete ostrost indického jídla přizpůsobit vašim zvyklostem. Koření přidávejte po špetkách, zvláště u chilli buďte střídmí. Pro zaryté chilli přeborníky je jasnou volbou drcené nebo extra ostré chilli. Když se ale při jídle neradi potíte, vsaďte na jemné chilli nebo chilli pastu, která se dá skvěle dávkovat.  

Musíte však vědět jedno, pokud to s indickou kuchyní začnete myslet vážně, naučte se chilli milovat. Existuje pár dobrých tipů, jak na to.

 

2. Indové to s masem umí

Máte rádi maso? V Indii ho milují stejně. Masové pokrmy jsou oblíbené hlavně na severu země. Seženete tu prakticky cokoliv od vepřového po drůbež, dokonce i hovězí. Poptávka se většinou řídí vyznáním. U hinduistů, kteří jsou suverénně nejpočetnější komunitou, je tradiční kuře a jehněčí. Maso grilují přímo na ulici v hliněné peci tandoori. Nejdříve jej však nakládají do směsi koření tandori masala a jogurtu, aby příjemně zkřehlo. 

Pak jej navléknou na dlouhý špíz a dají do pece vytápěné dřevěným uhlím. Teplota uvnitř stoupá až na 480° C, takže je maso opravdu rychle hotové a zůstane šťavnaté. Spolu s masem se  připravuje také indický chleba naan, nebo tradiční placky chapatti. Přikládají se na vnitřní stěnu pece a křupavé jsou raz dva. 

 

foodoku-jehneci

 

Na jihu země, složeném hlavně z pobřeží, dávají přirozeně přednost spíše rybám a plodům moře, jako přílohu preferují rýži. Kvůli mimořádně horkému podnebí i silné hinduistické tradici je tady také mnohem více vegetariánů. V celé Indii je jich však zhruba 30 %, což je daleko méně, než mnozí předpokládají. 

 

3. Indické omáčky neobsahují mouku 

Indové zbožňují husté kořeněné omáčky, takže se musíte připravit na skutečnou explozi chutí. Jejich srdcem je koření, nejčastěji kurkuma, římský kmín, koriandr, skořice a pepř 

Tamní kuchaři jej však nepřidávají v průběhu vaření. Už v úvodu ho nechají rozvonět na rozpáleném ghí, aby zvýraznili jeho aroma. Pak následují pasty – cibulová, česneková, zázvorová a rajčatová, které dodávají omáčce další vrstvu chutí. Zelenina, maso či luštěniny dostanou svůj prostor na pánvi, až když je chuťový základ jídla hotový. 

 

foodoku-omacka

 

K zahušťování omáček v Indii nikdy nepoužívají mouku, protože potlačuje chutě. Zahušťují ochucovacími pastami, luštěninami nebo bramborami. Díky tomu jsou jejich pokrmy delikátní, hutné, ale zároveň zdravé a velmi dobře stravitelné. 

 

4. Žlutou barvu indických jídel způsobuje kurkuma

Žluté koření, která se v Česku prodává pod názvem kari indické, jsme si zvykli považovat za základní přísadu indické kuchyně. V samotné Indii ale kari indické neexistuje. Mezi nejoblíbnější směsi  koření patří garam masala, madras kari nebo panch puran

Za žlutou barvou indických pokrmů však stojí pouze jedna ze složek směsi koření, a tou je kurkuma. V Indii ji považují za národní poklad. V ájurvédě se jí přezdívá indický šafrán. Přidává se do mnoha jídel i nápojů nejen pro svou chuť a vůni, ale také pro mimořádné léčivé účinky. Posiluje imunitní systém, má protizánětlivé, antibakteriální a antiseptické účinky.  

 

5. Indická kuchyně není tak složitá, jak se zdá 

Na dobré indické jídlo se musí vždy do restaurace. Doma vám zabere příliš mnoho času a výsledek nebude nic moc. Nepodléhejte předsudkům! Indické jídlo sice nepřipravíte ze 3 ingrediencí, ale pokud si osvojíte základní postupy a začnete něčím jednoduchým, bude vaše snažení korunováno úspěchem. Stačí se držet následujících rad.

3 nejdůležitější rady pro přípravu indické kuchyně

  • Celé koření nejdříve opražte na rozpálené pánvi. 
  • K zahuštění vždy používejte ochucovací pasty, luštěniny nebo zeleninu. 
  • Na smažení zvolte přepuštěné máslo.

 

Pokud si nejste svým kuchařským uměním úplně jisti nebo máte málo času, klidně sáhněte po bleskových omáčkách, do nichž stačí přidat jen maso a oblíbenou zeleninu. Jsou naprosto autentické, připravované v Indii přímo tamními šéfkuchaři. 

A když máte opravdu naspěch, vyzkoušejte hotové indické jídlo. Ať už s rýží nebo plackami, skvělý oběd nebo večeře bude na stole do 5 minut. 

Dejte vale zbytečným předsudkům a naložte si vrchovatou porci indických dobrot. Originální koření, curry pasty a další potraviny najdete v našem e-shopu. Mrkněte také na další články z našeho blogu. Najdete tam užitečné rady a tipy, jak rozvíjet své kulinářské umění. 

 

Zajímá vás více informací k použitým surovinám a produktům?

Napište nám na email: objednavky@foodoku.cz, vždy rádi a nápomocně odpovíme, abyste si u nás vybrali ty správné suroviny do své kuchyně.

Sledujte náš Facebook a Instagram.