Nejčastější chyby při přípravě indické kuchyně se týkají koření

Ať už s indickou kuchyní začínáte, nebo jste naopak zkušení, vždy je dobré si připomenout, čemu se při přípravě tradičních indických jídel rozhodně vyhnout. V následujícím článku vám proto odhalíme nejčastější chyby, které mohou za váš kulinářský neúspěch na poli indických delikates. 

 

Značku koření rozhodně nepodceňujte

Když vás napadne uvařit si indické jídlo a nemáte doma správné ingredience, obyčejně vyrazíte do nejbližšího obchodu. V sekci koření pak dlouho váháte, který pytlík v sobě ukrývá tu autentickou chuť. 

Pravdou je, že každý výrobce se specializuje na jiný druh koření a míchá své vlastní unikátní směsi. Většina produktových řad je u nás pochopitelně zaměřená na českou a středomořskou kuchyni. 

Pro vaši indickou specialitu si proto vybírejte značku, která se orientuje především na exotické potraviny a originální koření. Nejznámější druhy, jako kurkuma, římský kmín, koriandr, chilli nebo skořice pak odpovídají chutí, vůní i barvou parametrům indických šéfkuchařů.  

Můžete také nakoupit ve specializovaných obchodech či e-shopech s exotickými potravinami, které nabízejí i různé speciality mezi indickým kořením, nebo typický indický chléb naan či placky chapatti

 

Nesprávné skladování připraví vaše koření o chuť

Udělali jste si radost a nakoupili kvalitní koření ve velkém. Teď musíte dát pozor na jeho správné skladování. Většina koření je k dostání v jednorázovém obalu. Jakmile jej otevřete, začíná oxidovat, blednout a ztrácet chuť. A i když se jedná o kvalitní produkt z prověřených zdrojů, v nesprávném prostředí ztrácí na síle každým dnem.

Zapomeňte proto na rolování otevřeného konce sáčku nebo plastové nádobky umístěné nad digestoří. Teplo, vlhko ani světlo vašemu pokladu rozhodně neprospěje. Pokud se budete řídit následujícími radami, vaše Tikka masala bude vonět na dálku.

 

3 základní tipy na uchování koření:

  • používejte tmavé skleněné kořenky (Chrání před světlem, nepřijímají pachy a zvládnou i kontakt s výraznými silicemi.), 
  • skladujte jej při teplotě 15 až 25° (Nejlépe mu bude v chladné spižírně.) a 
  • nevystavujte koření vlhku (Těsnící skleněné nádoby umístěte v suché spíži, nebo skříňce dál od sporáku.). 

 

Suché koření rozhodně neschovávejte věky

Uložili jste vaše koření do spižírny, a než na něj došla řada, trochu vám vybledlo a ztratilo tu neodolatelnou vůni. To se stane, zkazit se přece nemůže, a tak nad tím mávnete rukou. Jenže na skvělý Tadka Dal nebo Butter Chicken ho nebude stačit ani plná sklenice. 

Trvanlivost vašeho koření sice ovlivňuje způsob jeho skladování, ovšem ani v těch nejlepších podmínkách nepřetrvá věky. Přitom platí, že čím jemnější mletí, tím kratší je jeho trvanlivost.

Pokud máte koření uloženo správně, mleté koření, a to jak jednodruhové či kořenicí směsi, má trvanlivost zhruba 1 rok, celé koření 3 až 5 let. Jestliže si koření rádi vozíte třeba z dobrodružných výprav ve větším množství, vždy volte raději nemleté. Doma jej můžete nadrtit v hmoždíři nebo namlít v mlýnku stejně jako pepř a jeho výrazné aroma vás doslova ohromí. 

 

Chraňte exotické koření před plísní 

Kvalitu koření ovlivňují nejen podmínky skladování, ale také způsob jeho použití. Pokud jste zvyklí jej přisypávat z nádobky přímo do pánve nebo hrnce, pak s tím raději přestaňte. Stoupající pára totiž zvyšuje jeho vlhkost a koření hrozí plíseň, kvůli níž bude brzy nepoživatelné. Oroseným kořenkám se vyhnete díky následujícím radám.  

 

3 rady, jak správně přidat koření do jídla:

  • potřebné množství si vysypte do dlaně, a pak teprve na pánev, 
  • dávkujte ho lžičkou (Bude se vám lépe kontrolovat množství), 
  • nebo používejte speciální indický box na koření (Masala dabba je souprava kořenek i s malou lžičkou, v níž se dá koření skladovat, míchat i dávkovat.).

 

Nezahušťujte moukou, vždy používejte ochucovací pasty

Indové sice milují hutná jídla s krémovou konzistencí, ovšem moučným jíškám zrovna neholdují. Raději používají zeleninové ochucovací pasty, které pokrm nejen zahustí, ale také zintenzivní jeho chuť. Pamatujte, že mouka naopak chuť omáčky tlumí.  

Velmi oblíbené jsou cibulová nebo rajčatová pasta. Klidně si je připravte ve větším množství dopředu, a po jednotlivých porcích zmrazte. Naprosto nepostradatelné jsou česneková i zázvorová pasta, kari pasty a do vybraných pokrmů se vám budou hodit také tamarindová nebo extra ostrá chilli pasta

Hotové pasty si zamilujete už při prvním použití, jednoduše se dávkují, mají dlouhou životnost, a šetří váš čas i peníze. Skladovat je můžete s ostatním kořením ve spíži nebo skříňce, po otevření ale dejte do lednice. 

 

Když spěcháte, vsaďte na bleskové omáčky i hotová jídla

Vařit ve spěchu je nejlepší cesta k nežádoucímu výsledku. Když nemáte čas a chybí vám důležité ingredience, nemáte většinou ani chuť vařit, a v takovém případě je nejlepší svěřit svou indickou delikatesu do rukou profesionálů. Pokud už má vaše oblíbená indická restaurace zavřeno, rychlou večeři připravíte s bleskovými omáčkami, k nimž stačí přidat jen maso a zeleninu. Skvěle si pochutnáte také na hotových indických jídlech, které vás ohromí bezkonkurenčně rychlou přípravou a autentickou chutí. 

Za dokonalým výsledkem totiž mnohdy stojí zdánlivé drobnosti. Propadněte exotickým chutím ještě víc a pro další užitečné tipy, jak se zlepšit ve vaření indické kuchyně mrkněte na náš blog. Nejlepší autentické ingredience pak nakoupíte výhradně na našem e-shopu.   

 

Zajímá vás více informací k použitým surovinám a produktům?

Napište nám na email: objednavky@foodoku.cz, vždy rádi a nápomocně odpovíme, abyste si u nás vybrali ty správné suroviny do své kuchyně.

Sledujte náš Facebook a Instagram.