Chcete se zlepšit ve vaření indické kuchyně? Tady jsou 3 tipy, čím začít

Když to s indickou kuchyní myslíte vážně, když se nehodláte spokojit s její umírněnou, evropskou verzí, ale chcete ji poznat v její skutečné, pouliční podobě, pak musíte vědět, že je opravdu ostrá, ostrá, ostrá. Přestože nabízí pár jemnější pokrmů pro citlivé dětské jazýčky a choulostivé zažívání, bez chilli se Indové zkrátka neobejdou. A nepřidávají ho zrovna po špetkách.

Chilli je hned po kurkumě nejoblíbenější indické koření. Vyrábí se z různých druhů chilli papriček, které se usuší a rozemelou. Pálivost způsobuje přírodní alkaloid kapsaicin, jehož obsah v papričkách měří Scovilleho stupnice. Pro zajímavost jemnější druhy papriček jako Jalapeno mají od 2 500–8 000 jednotek, ty nejpálivější kolem 2, 5 mil.

Pokud nemáte citlivé zažívání, nebo onemocnění střev a žaludku, konzumaci chilli se rozhodně vyhýbat nemusíte. Prospívá nejen vašim chuťovým buňkám, ale také vašemu zdraví. Sestavili jsme pro vás seznam jeho pozitivních účinků.

6 největších chilli benefitů:

  • zrychluje metabolismus
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • detoxikuje střeva
  • působí jako prevence diabetu
  • zlepšuje náladu
  • působí jako afrodisiakum

Milovníkem chilli se ovšem nestanete přes noc. Aby vaše chilli adaptace proběhla úspěšně, rozhodně se neřiďte starým dobrým: „Hoďte ho do vody, ať plave!“ Proto jsme pro vás připravili 3 skvělé tipy, jak v sobě rozdmýchat chilli vášeň, a přitom nepřijít k úhoně.

 

zvykani-na-chilli

 

1. Zvykejte si postupně

Lásku k chilli si musíte vypěstovat pozvolna. Rozhodně se nepřemáhejte. Stále platí, že jídlo s chilli vám musí chutnat. Nejdůležitějším krokem je pravidelnost. Konzumujte chilli několikrát týdně, po malých dávkách. Postupně ucítíte, že hladina příjemného množství pálivého koření se neustále zvyšuje.

Pokud u vás doma holdujete chilli sami, ideální je si pořídit chilli vločky. Dají se vložit do mlýnku na koření (klidně spolu se solí), a následně jimi dochucovat až hotová jídla.

Tuto skvělou vlastnost oceníte třeba při přípravě lahodného indického nápoje, kterému se přezdívá Zlaté mléko. Jeho tradičními složkami jsou kravské mléko a jednička mezi indickým kořením – kurkuma. Zdraví posilující nápoj si zamilují i vaše děti a vy si jej dopřejte v říznější podobě se špetkou chilli. Připravili jsme pro vás recept na Kurkuma latté ve veganské verzi.

Kurkuma latté (Zlaté mléko)

Ingredience:
(4 osoby)

4 sklenice kokosového mléka
2 lžičky kurkumy
půl lžičky mleté skořice
čtvrt lžičky mletého zázvoru
2 lžičky vanilkového extraktu
2 lžíce medu
2 špetky černého pepře
2 špetky drceného chilli

Postup:

Kokosové mléko ohřejeme v hrnci na 70 °C a přidáme ostatní přísady. Ingredience dobře rozmícháme a ohříváme ještě zhruba čtvrt minuty. Hotový nápoj rozmixujeme ručním mixérem, abychom získali nadýchanou konzistenci. Na závěr přidáme špetku čerstvě namletého chilli.

Tip: Špetkou chilli klidně vylepšete i šálek orientální kávy s kardamonem. Káva s chilli vám rozhodně rozproudí krev i v chladném podzimním ránu. Ingredience na kávu pro gurmány nyní nabízíme také ve výhodném setu.

 

recept-kurkuma-latté

 

2. Vybírejte si chilli s mírnou pálivostí

Nejpoužívanější formou chilli koření je prášek. V Indii se používá jak do různých kořenicích směsí, tak samostatně. Když jste v klubu milovníků chilli teprve krátce, pro přípravu jídel volte mleté chilli s jemnou pálivostí. Obsahuje sladší druhy chilli papriček a množství kapsaicinu je na mírné až stření úrovni.

Chilli prášek je velmi trvanlivý, a v uzavřené nádobě vám vydrží řadu měsíců, což oceníte hlavně zpočátku, kdy ho budete do jídla přidávat po špetkách.

 

Rozpalte to v sobě!

Zkušenější milovníci chilli si v indických restauracích pravidelně dopřávají ta nejpálivější jídla. Až pokročíte od Curry Madras k pálivějšímu Vindaloo nebo pekelnému Phaalu, můžete pro přípravu indické kuchyně na váš stůl používat mleté chilli extra pálivé nebo chilli pastu.

Mleté chilli je potřeba na začátku přípravy jídla opražit na tuku. Dávejte ale pozor! Příprava většího množství extra pálivého chilli vám může dráždit oči.

Chilli pastu přidávejte jak na začátku vaření, tak v jeho průběhu. Ideální je pro ochucení různých dresinků i marinád, protože kromě chilli obsahuje také olej, cukr a sůl. Vždy si ale vybírejte produkt bez přidaných konzervantů, např. chilli pastu značky Heera.

Tip: Objednejte si zvýhodněný balíček chilli speciál, který obsahuje chilli prášek jemný, extra pálivý i praktickou chilli pastu, a staňte se skutečným chilli borcem.

 

3. Uhaste oheň mangovým lassí

I ti nejzarytější fandové chilli potřebují občas uhasit nezvladatelný požár na jazyku. Voda se k tomu ale rozhodně nehodí. Pálivý kapsaicin na ni nereaguje a dá se zkrotit pouze potravinou s obsahem tuků.

Osvědčeným prostředkem, který se v Indii podává ke kořeněným jídlům je jogurtový nápoj lassí. Nejčastěji se ochucuje různým ovocem, ale můžete si ho dát i ve slané verzi s římským kmínem. Mezi sladkými variantami vede suverénně lahodné mangové lassí. V našem receptu na tento typický indický nápoj jsme použili mangové pyré.

Mango lassí

Ingredience:

1 plechovka mangového pyré
500 g bílého jogurtu
1 lžíce třtinového cukru
špetka čerstvě namletého kardamonu

Postup je velice jednoduchý. Všechny ingredience vložte do mixéru a rozmixujte do hladka. Nápoj by měl mít konzistenci palačinkového těsta. Podle chuti si jej doslaďte. Pokud bude příliš hustý, zřeďte ho mlékem.

Tip: Mangové lassí si připravte také ve veganské verzi s kokosovým mlékem. Pokud milujete kombinaci chutí kokosu a manga, uvařte si vynikající tapiokový puding. Ingredience na jeho přípravu nabízíme také ve výhodném balíčku tapiokový puding komplet.

Více inspirace pro přípravu pálivých pokrmů najdete na našem blogu. Koření s obsahem chilli pak na našem e-shopu v sekci směsi koření nebo omáčky a pasty.

 

recept-mango-lassi-1

 

Zajímá vás více informací k použitým surovinám a produktům?

Napište nám na email: objednavky@foodoku.cz, vždy rádi a nápomocně odpovíme, abyste si u nás vybrali ty správné suroviny do své kuchyně.

Sledujte náš Facebook a Instagram.