Jak si připravit pokrm z dálného východu snadno a rychle doma

Kuchyni dálného východu reprezentuje obrovské množství specialit, které můžete u nás ochutnat v čínských, vietnamských, japonských, korejských nebo indických restauracích. Vybrat jednu typickou orientální lahůdku je však téměř nemožné. 

Jen samotná Čína má různorodou, v jednotlivých regionech výrazně odlišnou kuchyni. Vybrousilo ji tisíce let kulinářské historie, dlouhá období nedostatku a také bujný společenský život. 

Asijská kuchyně je bez nadsázky jedna z nejchutnějších a nejzdravějších, a na přípravu je nenáročná. Zkrátka má ideální parametry pro rodinné vaření. Prozradíme vám, jak proměnit váš rychlý oběd či večeři z lokálních surovin v orientální pochoutku.

 

Kvalitní sójová omáčka je základ

Pokud s vařením asijské kuchyně teprve začínáte, vyberte si jednoduchá jídla, která nekladou nároky na zkušenosti, speciální vybavení ani přílišnou zručnost. Pekingskou kachnu, dim sum speciality nebo sushi odložte na jindy a začněte ideálně směsí masa nebo tofu a zeleniny. 

Připravte si pánev, ideálně Wok, velké prkénko a skutečně ostrý nůž. Všechny suroviny totiž musíte pečlivě nakrájet podle pravidla, čím tvrdší a náročnější na tepelnou úpravu, tím tenčí nudličky

Pro dochucení vašeho jídla budete potřebovat především kvalitní sójovou omáčku, kterou v Asii používají místo soli. Vyrábí ze sójových bobů procesem fermentace. Do jídla ji můžete přidat v kterékoli fázi, klidně i na konci. Skvěle se dávkuje a nestane se, že pokrm přesolíte. 

Světlá sójová omáčka se hodí především k dochucení jídla během přípravy nebo na jejím konci. Také v ní můžete maso nebo tofu předem marinovat. Tmavá sójová omáčka je hustá, skvělá do marinád, protože masu i zelenině dodává výraznou barvu a celé směsi hustší konzistenci. 

 

sojovka-foodoku

 

Zázvor, česnek a chilli jsou stálice čínské kuchyně i medicíny

Dalšími nepostradatelnými ingrediencemi, které jsou ve větším či menším množství součástí každého asijského jídla je česnek, zázvor a chilli. Mají výraznou chuť, a v čínské kuchyni i medicíně se používají zejména pro své léčivé účinky

Do rozpálené pánve vložte česnek, zázvor a chilli papričku, jakmile se rozvoní, přidejte maso. Když si chcete přípravu výrazně usnadnit a mít tyto blahodárné ingredience neustále po ruce, pořiďte si česnekovu, zázvorovou a chilli pastu.  

Dochucovací pasty značky Heera jsou chuťově i barevně autentické a neobsahují žádné konzervanty. Můžete je mít připravené v lednici a do jídla je přidávat po lžičkách. Bez loupání a krájení tak bude vaše kung-pao zase o trochu rychlejší. 

 

chillipasta-foodoku

 

Tajemství perníkové chuti čínských jídel odhaleno

Kromě různých omáček a past  patří do asijského jídla také výrazné koření. Následující seznam vám odhalí tajemství perníkové vůně i chuti mnoha asijských jídel.  

7 nejdůležitějších koření orientální kuchyně

  • skořice (Do směsí se používá mletá, do vývarů a omáček se lépe hodí celá skořice. Celé svitky skořicovníku čínského se používají zejména pro své blahodárné účinky na trávení, močové cesty a kůži.) 
  • badyán (Pochází z jihozápadní Číny, proto se mu také říká čínský anýz. Je součástí tradičního čínského koření pěti vůní a je hlavním kořením vietnamské polévky Pho. U nás se dává do perníku, švestkových povidel nebo hruškového kompotu.)
  • hřebíček (Mletý je součástí tradičního čínského koření pěti vůní.)
  • anýz (V asijské kuchyni se používá do omáček a pokrmů z masa.)
  • fenykl (Je součástí směsi koření pěti vůní. Kupte si celý fenykl a namelte ho těsně před přípravou jídla, bude mít intenzivnější vůni i chuť.)
  • koriandr (Přezdívá se mu čínská petržel. Čerstvá nať se používá k dochucení většiny asijských jídel. Mletý je součástí kořenicích směsí a celý koriandr se používá k nakládání zeleniny.)
  • sečuánský pepř (Je to jedno z nejstarších čínských koření, používá se také do zeleného čaje.)

Směs koření můžete klidně přidat už k marinádě na maso, nebo ho čerstvě namleté dávkovat v průběhu vaření.

 

badyan-foodoku 

 

Tamarindovou pastu použijte místo octa

V Asii kladou na své pokrmy opravdu vysoké nároky a dobrý kuchař je ceněn stejně jako talentovaný umělec. Jídlo má být pestré na suroviny, barevné a chuťově výrazné. Vše navíc musí být ve vzájemné harmonii. Slané je proto vyvážené sladkým, kyselým i hořkým.

Kyselou chuť dodávají zvláště v Jihovýchodní Asii tamarindovou pastou. Například v Thajsku se používá do oblíbených Pad thai nudlí. Jedná se o pastu z plodů listnatého stromu Tamarindu. 

Aroma i chuť pasty jsou velmi koncentrované, proto ji můžete směle používat jako zdravou náhradu octa. Přidejte ji do vaší marinády, maso po ní příjemně zkřehne a bude mít lahodnou chuť. Skvěle se hodí také do osvěžujících nápojů, kyselých polévek a pokrmů z mořských plodů. 

 

Přidejte něco křupavého, něco šťavnatého a něco lepkavého  

Číňané se pyšní tvrzením, že sní opravdu všechno. Vy nemusíte ochutnávat žraločí ploutve, mořskou okurku či smaženého škorpiona. Váš pokrm inspirovaný dálným východem by však rozhodně měl obsahovat něco křupavého, něco šťavnatého a něco lepkavého. Jak toho dosáhnete? 

3 extra tipy pro dokonalou čínu

  • vyberte si zeleninu s různou strukturou a do pánve ji přidávejte postupně (Nejdříve křupavou mrkev, pak jemnější brokolici nebo cukrový hrášek, těsně před koncem čerstvý Pak Choi.)
  • směs ochuťte hoisin nebo sladkou thajskou chilli omáčkou (Také ji můžete přidat hned v úvodu do marinády. Kousky masa pak budou hezky lepkavé.)
  • pokrm na závěr posypte křupavým sezamem, nebo smaženou cibulkou (Sezamová semínka můžete také opražit. Musíte však postupovat opatrně, protože se lehce spálí.) 

V Asii se jako příloha nejčastěji uplatňuje vařená rýže. Nemusíte ji ani solit, o dokonalou chuť se postará směs masa a zeleniny.   

 

zelenina-foodoku

 

Všechna dochucovadla si můžete nakoupit s předstihem a uchovat je v ledničce. Rychlá večeře v asijském stylu pak bude otázkou 30 minut. Další rady a tipy pro exotickou kuchyni najdete na našem blogu, více exotických surovin můžete nakoupit na našem e-shopu.

 

Zajímá vás více informací k použitým surovinám a produktům?

Napište nám na email: objednavky@foodoku.cz, vždy rádi a nápomocně odpovíme, abyste si u nás vybrali ty správné suroviny do své kuchyně.

Sledujte náš Facebook a Instagram