5 důvodů, proč i vy budete indickou kuchyni milovat

První zářijové dny, kdy přívětivý prázdninový režim opět nabírá standardní otáčky, přináší nové výzvy v kuchyni. Jak si i v nabitém pracovním programu dopřát skvělý oběd, a přitom neproměnit tvůrčí odpoledne v siestu?

Abyste se pro nedostatek času neodbývali každý den fastfoodem, nebo narychlo nespořádali jen proteinovou tyčinku, hledejte praktické a nápadité recepty v indické kuchyni. Má totiž 5 skvělých vlastností, které z ní dělají hvězdu týdenního menu. Indická jídla jsou zdravá, plná chuti, ideální pro převoz, dají se vařit z dostupných surovin a jejich příprava je rychlá.

 

1. Indická kuchyně vychází z ajurvédské medicíny

Základní principy přípravy indické kuchyně vycházejí z ajurvédské medicíny, podle níž má mít každá složka potravy svůj zdravotní přínos. Většina jídel je proto čistě vegetariánská. Místo masa můžete použít sýr Paneer nebo vejce, ale také luštěniny, z nichž se připravují vynikající luštěninovo-zelinové kaše, tzv. daly.

Mezi nejznámější druhy luštěnin patří červená a mungo čočka, nebo cizrna. Pro přípravu dalu vyzkoušejte také žlutou a zejména bílou čočku. Uvedené druhy jsou velmi dobře stravitelné, obsahují proteiny i cenné minerály jako železo, selen, fosfor nebo zinek. Jsou rovněž bohaté na vlákninu, což z nich dělá skvělou ingredienci redukční diety.

Zásadní složkou každého indického jídla je především velké množství nejrůznější zeleniny, kterou je dobré připravovat šetrně, aby nepřišla o cenné živiny. Jako zeleninu používete klidně také brambory, které povařte v chutné kořeněné omáčce a doplňte přílohou – plackami chapatti nebo rýží.

Pozitivní vliv na zdraví má také typické indické koření. Bezesporu nejoblíbenější přísadou je kurkuma, která je známá pro své protizánětlivé a antiseptické účinky, posiluje činnost jater a napomáhá zažívání. Za charakteristickou chutí indického kari hledejte především římský kmín. Ten pomáhá trávení a reguluje hladinu glukózy v krvi.

Při redukční dietě určitě oceníte účinek koriandru. Uvolňuje hladké svalstvo, působí proti nadýmání a upravuje hladinu cholesterolu. Pro zrychlení metabolismu a redukci váhy použijte oblíbené chilli. Do jídla ho můžete přidat jemně mleté, drcené nebo ve formě pálivé pasty.

Tip: Kupte si ingredience na přípravu chutného dalu ve výhodném balíčku nebo si pořiďte kompletní set nejoblíběnějších luštěnin na každý den a budete mít základní suroviny kdykoli po ruce. Navíc ušetříte celých 10 % z celkové pořizovací ceny ingrediencí.

 

balicek-na-lustenin-na-kazdy-den

 

2. Kořeněné jídlo zmenší vaše porce a nemusíte tolik solit

Velkou výhodou intenzivního chuťového dojmu indických jídel je mimo jiné fakt, že pro zasycení stačí střídmá poloviční porce, a přesto vás nebude do hodiny po obědě honit mlsná. Takový oběd vám poskytne dostatek energie a nevezme pracovní elán. Postupem času také zjistíte, že silně kořeněné jídlo nebudete muset příliš solit.

Jednotlivé druhy koření se nejčastěji používají v různých směsích jako garam massala, tandori massala nebo madras kari. Jejich složkami jsou především kurkuma, římský kmín, koriandr, chilli, skořice.

Pokud s indickou kuchyní teprve začínáte, pak jsou nejznámější hotové směsi s přesnými poměry jednotlivých složek praktickou volbou. Jakmile se s kořením naučíte zacházet, můžete si z nejoblíbenějších druhů namíchat vlastní směsi a do nich později přidat například méně známé speciality.

Tip: Koření před použitím nejdříve opražte, mnohonásobně tím zvýšíte jeho intenzitu.

 

balicek-speciality-v-koreni



3. Oběd s sebou vás začne bavit

Pokud vám krutony pokaždé zvlhnou, salát zvadne, knedlíčky oschnou a těstoviny pohltí veškerou omáčku, může vás to od oběda s sebou odradit. Nejpopulárnější indická jídla však tvoří směs zeleniny a luštěnin nebo masa v kořeněné omáčce. Mezi přílohami se často objevuje rýže či chlebové placky chapatti vyrobené ze speciální pšeničné mouky.

Kuřecí vindaloo i tikka massalu si můžete klidně připravit dopředu a pak sbalit s sebou do práce, aniž by ztratily cokoli ze své chuti nebo nepříjemně změnily konzistenci. Masové kari je dokonce doporučováno nechat odležet, aby se koření se surovinami lépe propojilo.

Tip: Chlebové placky chapatti jsou nejlepší čerstvě upečené. Pokud si je však chcete dát později, můžete je pokapané trochou vody ohřát v mikrovlnné troubě.

 

4. Indická kuchyně je rychlá

Překvapivou předností indické kuchyně je její rychlá příprava. Většina delikates sice budí dojem časové náročnosti, ovšem postupy se dají velmi zjednodušit. V Indii je zvykem namíchat si kořeněné ochucovací pasty dopředu a uchovávat je buď zmražené, nebo konzervované.

Hojně se používá česneková a zázvorová pasta, které se skvěle dávkují, jsou intenzivní a přípravu jídla opravdu zrychlí. Může se však stát, že disponujete opravdu minimem času. I v takovém případě nemusíte na kvalitní oběd s sebou rezignovat.

Hotové omáčky SWAD obsahují všechny ochucovací ingredience. Stačí jen opéct maso, nebo sýr, popřípadě uvařit vejce a přidat oblíbenou omáčku. Jako přílohu můžete použít ideálně rýži a máte rychlý oběd na každý pracovní den.

Tip: Na zjemnění oblíbeného jídla z hotových indických omáček můžete kromě smetany použít také kokosové mléko M&S. Snížíte tak množství živočišných tuků ve vaší stravě a získáte lahodnou, autentickou chuť.

 

5. Uvařte si indické jídlo z lokálních surovin

Pokud vás od záliby v indické kuchyní dělí přesvědčení, že sehnat suroviny bude zbytečně náročné, pak pro vás máme dobrou zprávu.

K přípravě běžného indického jídla potřebujete pár základních surovin, které je možné mít doma stále k dispozici. Jsou to převážně kořenicí směsi, pasty nebo trvanlivé potraviny, a ty se vám nezkazí.

Hlavní složku jídla pak jednoduše vyberte ze své oblíbené sezónní zeleniny. Jednou to může být brokolice či květák, jindy třeba hrášek nebo fazolky. A pokud máte zahradu, díky indickým dobrotám už nebudete muset uvažovat, co uděláte s obří úrodou rajčat, cuket a dýně. Zkrátka, je jen na vás, jaké bude vaše kari nebo dal.

Tip: Pokud chcete snížit příjem živočišných tuků ve vaší stravě, s indickou kuchyní vám to půjde hladce. Vyberte si oblíbenou zeleninu a uvařte si rychlý oběd pro vegany. Pokud máte více času s naším balíčkem pro veganskou kuchyni vykouzlíte vynikající dal a úžasné placky chapatti.

 

balicek-pro-veganske-vareni

 

Sledujte pravidelně náš blog a inspirujte se recepty na vynikající indické pochoutky. Aby pro vás byla jejich příprava ještě jednodušší, sestavili jsme výhodné balíčky, díky nímž vám žádná podstatná ingredience nebude chybět, a ještě ušetříte 10 % z pořizovací ceny surovin.

 

Zajímá vás více informací k použitým surovinám a produktům?

Napište nám na email: objednavky@foodoku.cz, vždy rádi a nápomocně odpovíme, abyste si u nás vybrali ty správné suroviny do své kuchyně.

Sledujte náš Facebook a Instagram