Jaké jsou základní suroviny indické kuchyně?

Indická kuchyně je stejně pestrá a chuťově rozmanitá jako samotná země. Syté barvy a specifická chuť indického koření promění jakékoliv obyčejné jídlo v exotickou delikatesu provoněnou sluncem. Pikantní směsi koření ukojí nejednoho milovníka pálivých jídel a neotřelých vůní. Máte chuť na lahodný Dhal, Tikka Masala, nebo oblíbené kuře Tandoori s pálivou Vindaloo omáčkou? Vynechte dnes indickou restauraci a uvařte si toto exotické jídlo ze sluncem zalité země u sebe doma! Není to nic složitého, stačí mít chuť vařit a pořídit si pár základních surovin a indické koření. Prozradíme vám, jak na to! 



Tajemství indické kuchyně  

Tajemství indických pokrmů spočívá ve vyvážené kombinaci sladkých, slaných, kyselých a hořkých chutí se špetkou pálivého chilli. Když se pustíte do přípravy a ochutnávky jídel podle indických receptů, nejspíš vám budou připadat chuťově stejné. S tím rozdílem, že jeden pokrm bude pálivější než ten druhý. Ale věřte, že finální chuť každého indického pokrmu vychází především z kvalitních a čerstvých surovin a z vyváženého poměru koření, pikantních omáček a past. V indické kuchyni je prostor pro experimenty. Můžete tak směle zkoušet různé druhy koření, ochutnávat a najít ty nejlepší kombinace, které budou lahodit vašim vytříbeným chuťovým buňkám. 

 

Koření nad zlato! 

Indické jídlo bez koření? Tak to nejde dohromady. Zásobu kvalitního indického koření už máte, ale přemýšlíte, jak s ním vykouzlit ten nejlákavější oběd? Méně je někdy více. Z počátku se držte receptů pro indickou kuchyni a koření přidávejte střídmě. Špetku kari, ždibec kurkumy, či římského kmínu a nakonec i trošku chilli. Nechte rozvonět, ochutnejte a až postupně přidávejte více. Místo jednotlivého koření můžete zkusit i oblíbené kořeněné směsi - masala, které mají vyvážený poměr chutí. 

Pokud to náhodou s pikantností trochu přeženete, jídlo můžete rychle zjemnit pomocí kokosového mléka



indicke-koreni

 

Vegetarián, či masožravec?   

Základ receptů pro indickou kuchyni tvoří především zelenina, rýže, brambory a luštěniny, nejčastěji čočka a cizrna. Díky luštěninám jsou pokrmy, ale i polévky velmi syté a dokáží tak nahradit i hlavní chod. Velmi lahodné jsou také indické omáčky, které mohou mít jak pálivou, tak i jemnější chuť, a to díky kokosovému mléku

A i přesto, že v indické kuchyni převažuje hlavně vegetariánská strava, tak i milovník masa si zde přijde na své. Pokrmy z drůbežího, skopového či rybího masa, které jsou pro indickou kuchyni typické.

 

kokosove-mleko

 

Co zakousnout k hlavnímu chodu? 

Co by to bylo za indickou kuchyni bez kvalitní rýže. Připravte si k hlavnímu chodu klasickou dlouhozrnnou rýži, královnu basmati, či voňavou jasmínovou rýži jako z indické restaurace.  

Láká vás něco netradičního? Přikusuje k hlavnímu indickému jídlu typické chlebové placky z pšeničné mouky, dokonale vyváží výraznější kořeněné chutě. Ke každému pikantnímu pokrmu doporučujeme podávat jogurt, smetanu, nebo kokosové mléko, tyto ingredience skvěle vyváží každé ostré jídlo. 

foodoku_ryza_porovnanie2 

 

Inspirujte se nejoblíbenějšími indickými pokrmy  

Lahodné vegetariánské pokrmy s indickým kořením: 

  • Dhal - luštěninová kaše z čočky, cizrny nebo z mungo fazolí. 
  • Aloo Gobi - bramborový pokrm s květákem a zeleninou.  
  • Koottu - pokrm z čočky, cizrny, zeleniny a indického koření. 


3

 

Nejlepší masové pokrmy z indické kuchyně: 

  • Tikka Masala - lahodné kuře na kořeněné omáčce Tikka.
  • Curry - výrazně kořeněné dušené maso a ryby se zeleninou, podávané s rýží či chlebovými plackami. 
  • Tandoori - kuře s Tandoori kořením, grilované v troubě, či peci tandúro. 

 

tikka-masala

 

Nejoblíbenější indické polévky: 

  • Šórba - kuřecí, nebo skopový vývar s cibulí a luštěninami.
  • Rassam - pikantní kořeněná polévka z rajčat, papriky, cibule, česneku.
  • Milanguttanír - kuřecí, nebo skopový vývar se zeleninou, kokosovým mlékem a rýží. 




Milujete chuť asijských jídel? Zkuste si uvařit některý z našich dalších receptů:

 

Zajímá vás více informací k použitým surovinám a produktům?

Napište nám na email: objednavky@foodoku.cz, vždy rádi a nápomocně odpovíme, abyste si u nás vybrali ty správné suroviny do své kuchyně.

Sledujte náš Facebook a Instagram