Jak zachránit jídlo a šetřit peněženku

Neradi plýtváte, ale když dojde na úklid spíže, z opatrnosti házíte všechny pošlé potraviny do koše? Ne vždy je to nutné. Poradíme vám, jak správně číst informační štítky na potravinách, kde jídlo nejlépe skladovat, a jaké obaly prodlužují trvanlivost nejvíce. Taky přidáme tip, kde nakupovat exotické potraviny supervýhodně. Mise Zachraň jídlo může začít.

Rozlišujte datum spotřeby a minimální trvanlivost 

Téměř na každém obalu uvádí výrobce informaci, do kdy byste jídlo měli spotřebovat. U sušenek, těstovin, koření nebo hotových omáček najdete kolonku minimální trvanlivost. Ta označuje dobu, po kterou výrobce garantuje, že si jídlo 100% zachovává všechny své kvality (barvu, chuť, vůni).

Neznamená to ovšem, že po této lhůtě nechutná dobře, je závadné či dokonce nepoživatelné. Pokud jste potravinu správně skladovali a její balení je zcela neporušené, s největší pravděpodobností je v pořádku. Po otevření jídlo překontrolujte, bude-li v pořádku, směle se do něj pusťte.   

V obchodech se vybrané trvanlivé potraviny s překročeným datem minimální trvanlivosti mohou stále prodávat. Jedná se většinou o koření či potřeby na pečení a najdete je v označené sekci se slevou. 

Naopak zboží s informací spotřebujte do, jsou to především mléčné výrobky, chlazené maso, uzeniny, ryby, se po uplynutí data spotřeby prodávat nesmí

 

Kam ukládat trvanlivé potraviny 

I trvanlivé potraviny vyžadují vhodné skladování. Nejlépe jim bude ve spíži, kde je sucho, temno a chlad. Teplota uvnitř by se měla pohybovat od 12–15 °C a nesmí příliš kolísat. Cirkulaci vzduchu a optimální vlhkost zajistíte větráním. Potraviny citlivé na světlo, jako jsou zavařeniny raději přikryjte, aby nezměnily barvu. 

Nemáte samostatnou spižírnu? Nevadí. Suché potraviny, které jsou nejcitlivější na vlhko, přemístěte do vzduchotěsné nádoby a uložte do spodní kuchyňské skříňky dál od varné zóny. 

Konzervované potraviny, jako omáčky, pasty, protlaky a různé zavařeniny ukládejte do spodních skříněk, kde je přirozeně nejnižší teplota. 

 

Které obaly zvyšují trvanlivost potravin

Kvalitní obaly zvyšují trvanlivost jídla, o tom není pochyb. Chrání ho před oxidací, bakteriemi, vznikem plísní a dalším znehodnocením. U exotických potravin to platí dvojnásob. Než se dostanou na váš stůl, musí totiž urazit dlouhou cestu. Proto jsou vzduchotěsné neprůhledné obaly naprostou samozřejmostí. 

Přestože jsou originální obaly velmi kvalitní, jakmile je porušíte, ztrácí svou funkci. Také mohou vaše jídlo kontaminovat mikroskopickými nečistotami ze svého povrchu, např. bakteriemi či plísní. 

Suché potraviny proto po otevření umístěte do vzduchotěsné nádoby. Kokosové mléko, protlaky či curry pasty, přelijte do čisté uzavíratelné dózy, dejte do lednice, a co nejdříve spotřebujte. 

 

Zachraňte jídlo s Foodoku. Dobrý pocit zahřeje i vaši peněženku.

Ve Foodoku nabízíme jen to nejkvalitnější exotické jídlo, přesto se výjimečně stane, že se pár kusů neprodá. Pomozte nám zachránit skvělé kokosové mléko, hotové indické omáčky nebo oblíbené placky chapatti, ještě před uplynutím data minimální trvanlivosti. Nakupujte je v sekci Zachraň jídlo se slevou až 64 %. 

Vaše Goan fish curry nebo Butter Chicken tak uvaříte jen za zlomek původní ceny. Na našem blogu najdete ještě další zajímavé recepty a také užitečné rady, jak se zlepšit ve vaření indické kuchyně nebo jak si připravit pokrm z dálného východu snadno a rychle. Neváhejte se inspirovat. 

 

Zajímá vás více informací k použitým surovinám a produktům?

Napište nám na email: objednavky@foodoku.cz, vždy rádi a nápomocně odpovíme, abyste si u nás vybrali ty správné suroviny do své kuchyně.

Sledujte náš Facebook a Instagram.