Královská Navratan korma vám zpestří předvánoční půst

Kdo chce na Štědrý den spatřit zlaté prasátko, musí se celý den postit. A kdo chce odlehčit svému zažívání i váze, může začít už první adventní neděli, jak bývalo zvykem v minulosti. 

 

V rámci předvánočního půstu se musíte držet 2 základních pravidel – žádný alkohol a žádné maso. Taková situace může v mnohých kuchyních zažehnout jiskru zoufalství. Co budeme ty bezmála 4 týdny vůbec jíst? Přesně pro tuhle příležitost pro vás máme lahodný tip na hřejivé vegetariánské kari s poetickým názvem Navratan korma

 

Typické vánoční suroviny využijete i v Navratan kormě

Přestože se jedná o bezmasé jídlo, mimořádně sváteční charakter rozhodně nepostrádá. Navratan korma znamená v překladu „pokrm z devíti klenotů“. Byl určen především králům, a to hlavně kvůli nákladným surovinám jako je ananas nebo kešu oříšky. Dnes obsahuje kromě mnoha druhů zeleniny i ovoce, také sušené ovoce a naše typicky vánoční koření. Spoustu ingrediencí tak uplatníte i na vánočním stole a nemusíte se bát, že zůstanou na ocet.

Navratan korma

Ingredience: 

3 střední cibule nakrájené na plátky

½ šálku mrkve na kostičky (1 cm)

½ šálku nakrájených fazolových lusků (1 cm)

½ šálku brambor nakrájených na kostičky (1 cm)

¼ šálku zeleného hrášku (čerstvého nebo mraženého)

½ šálku kešu ořechů

¼ šálku hrozinek

¾ šálku ananasu nakrájeného na kostičky (1 cm)

2 zelené chilli papričky

1 ½ šálku vody

½ šálku kokosového mléka

½ šálku kešu pasty

1 svitek skořice (rozlámaný)

3 hřebíčky

5 lusků kardamomu

1 lžička římského kmínu

1 lžička zázvorové pasty

1 lžička česnekové pasty

2 lžičky mletého chilli

½ lžičky kurkumy

2 lžíce oleje

3 lžíce ghí

2 lžičky soli

 

Na dozdobení:  

  •  ¼ šálku granátového jablka
  • 1 snítka čerstvého koriandru
  • 1 šálek = 250 ml

 

Postup přípravy:

  1. Očištěné brambory, mrkev a fazolky nakrájejte na kousky. 
  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. 
  3. V hlubší pánvi rozehřejte olej spolu s 1 lžící ghí a opražte na něm skořici, hřebíček, kardamom, římský kmín i rozpůlené chilli papričky.
  4. Jakmile se rozvoní, přidejte cibuli a směs opékejte, dokud nezíská zlatohnědou barvu.
  5. Pak je čas na česnekovou a zázvorovou pastu, mleté chilli a kurkumu. Silně aromatický základ dobře promíchejte a krátce orestujte. 
  6. Do pánve vložte mrkev, zelené fazolky a brambory. Zeleninovou směs zalijte vodou, přikryjte pokličkou a nechte mírně vařit. 
  7. Po 10 minutách vmíchejte kokosové mléko i kešu pastu a omáčku nechte pří mírném varu zhoustnout. 
  8. Kormu osolte, doplňte zeleným hráškem a odstavte.
  9. Na další pánvi opražte na 2 lžících ghí kešu ořechy.
  10. Když zezlátnou přidejte hrozinky, po nich ananas a chvíli prohřívejte. 
  11. Voňavou a sytou Navratan kormu podávejte posypanou kousky granátového jablka, čerstvým koriandrem a jako přílohu zvolte rýží nebo indický chléb naan.

 

navratan-korma-recept-1

navratan-korma-recept-2

navratan-korma-recept-3

navratan-korma-recept-4

 

Zajímavost: Pro svou plnou, nasládlou chuť je Navratan korma oblíbená zejména na severu Indie. A nejen o vánočních svátcích si ji dopřává také početná křesťanská komunita žijící především v Bombaji a státě Goa na západním pobřeží Indie. 

 

Hotová Navratan korma šetří čas ve vánočním shonu

Pokud se vám kulinářský postup zdál zdlouhavý, vězte, že příprava lahodného kari zabere pouhých 40 minut. Ovšem s přibližujícím se Štědrým dnem napětí vrůstá a je potřeba využít doslova každou chvilku. V časovém presu proto sáhněte po hotové  Navratan kormě

Zeleninovou směs stačí prohřát a můžete servírovat s teplým chlebem naan. Expresní postní pokrm je tak na stole do 5 minut. A rozhodně se neřadí mezi nezdravé hotovky.

  • Obsahuje 8 druhů zeleniny,
  • cottage sýr,
  • a super zdravé melounové semínko.

 

To je bohaté zejména na minerály zinek a hořčík i nenasycené mastné kyseliny, které ovlivňují hladinu cholesterolu v krvi. Naopak konzervační látky byste v hotové Navratan kormě jen těžko hledali. 

Pojistěte si zlaté prasátko a objednejte si hotovou Navratan kormu. Na foodoku.cz najdete také další hotová vegetariánská jídla i širokou nabídku exotických surovin. Na našem blogu zase inspiraci pro zdravé postní hodování. 

 

Zajímá vás více informací k použitým surovinám a produktům?

Napište nám na email: objednavky@foodoku.cz, vždy rádi a nápomocně odpovíme, abyste si u nás vybrali ty správné suroviny do své kuchyně.

Sledujte náš Facebook a Instagram.