Máte rádi luštěniny, ale nedopřáváte si je zrovna často. Možná vás odrazuje zdlouhavý postup jejich přípravy. Existuje však extra rychlý způsob, jak je dostat do jídelníčku, a přitom nestrávit hodiny u plotny. Jmenuje se Tadka Dal.
Fantasticky dobrá, kořeněná luštěninová kaše, představuje jeden z nejoblíbenějších indických pokrmů. Značka exotických potravin Heera ji proto začala nabízet také v ready to eat verzi. Svou porci zdravých luštěnin zvládnete přichystat v bezkonkurenčním čase a zároveň nepřijdete o kvalitní jídlo plné chuti.
5 největších výhod hotového Tadka Dalu
zdravý a výživný (Obsahuje 2 druhy exotických luštěnin i zeleninu.)
plný chuti (Obsahuje 8 druhů koření.)
bez konzervantů a umělých zahušťovadel
kdykoliv po ruce (doma, v campu, na studentských kolejích)
hotový do 5 minut
Expresní Tadka Dal stačí prohřát a servírovat s vařenou rýží, plackami chapatti nebo chlebem naan a skvělý oběd nebo večeře je na stole.
Jak na domácí Tadka Dal
Když vás netlačí čas a máte prostor na kulinářský průzkum, zkuste si Tadka Dal připravit od základů. Máme pro vás ověřený recept, který vás dovede k lahodnému cíli.
Tadka Dal
Ingredience:
- 1 hrnek indických luštěnin (mungo čočka, žlutá čočka, červená čočka nebo jejich mix)
- 1 nadrobno nakrájená cibule
- 2 větší rajčata
- ½ lžičky kurkumy
- 1 lžička celého římského kmínu
- 1 lžička hnědého hořčičného semínka
- 10 kari lístků
- špetka drceného chilli
- 1 lžička garam masaly
- 1 lžička česnekové pasty
- 2 lžičky zázvorové pasty
- 2 hrnky vody
- olej
- cukr
- sůl
Postup přípravy:
- Luštěniny propláchněte, a namočte do studené vody.
- Po půl hodině slijte a k luštěninám přidejte zhruba 1 a ½ hrnku čerstvé vody, lžičku oleje, kurkumu a ½ lžičky soli. Luštěniny vařte doměkka.
- Vodu v průběhu vaření doplňujte, dokud nevznikne hustá kaše.
- Mezitím na pánvi rozehřejte olej, přidejte římský kmín i hořčičné semínko a opékejte, dokud koření nezačne pukat.
- Přidejte česnekovou a zázvorovou pastu a restujte minutu.
- Vhoďte kari lístky i špetku chilli a opět orestujte.
- Ke koření přidejte nakrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět.
- Nakrájená rajčata vložte do pánve až ve chvíli, kdy má cibulka jemně zlaté okraje.
- Jakmile jsou rajčata rozvařená a ze směsi se odděluje olej, přidejte luštěninovou kaši, garam masalu i cukr, promíchejte a pohřejte. Dal klidně dosolte nebo přidejte chilli, podávejte ideálně s vařenou rýží, skvělou kombinaci tvoří také s chlebem naan nebo plackami chapatti.
V Indii si voňavý Tadka Dal můžete dát v kteroukoliv denní dobu, dokonce i k snídani. Inspirujte se tamními zvyky a udržte si zdravý životní styl, i když zrovna nemáte čas. Kupte si hotový Tadka Dal na foodoku.cz.
Najdete tam také další hotová indická jídla i celou řadu exotických trvanlivých potravin. Nakupte si je klidně do zásoby, vyberte recept z našeho blogu a překvapte ostatní netradiční pochoutkou.
Zajímá vás více informací k použitým surovinám a produktům?
Napište nám na email: objednavky@foodoku.cz, vždy rádi a nápomocně odpovíme, abyste si u nás vybrali ty správné suroviny do své kuchyně.