Jak na Muttar Paneer téměř bez práce

Indický Muttar Paneer uvaříte i s minimem zásob

V zimě, když mrzne až praští a vy máte to štěstí, že můžete lenošit hezky v teple domova, je ideální čas na hřejivě pikantní indické jídlo. Jenže co dělat, když je vaše lednice poloprázdná a na nákup se vám v tom nehostinném počasí zrovna nechce? Máme pro vás recept na lahodné a zároveň jednoduché vegetariánské kari, které uvaříte i s minimem zásob.  

  

Na Muttar Paneer potřebujete hlavně 3 suroviny

Oblíbené severoindické jídlo Muttar Paneer má mnoho verzí, protože každá indická rodina ho připravuje trochu jinak. Základem je však hrášek, čerstvý sýr a rajčata. Tyto suroviny mají 1 velkou výhodu, že je můžete mít pořád v zásobě. 

Pokud zrovna není letní sezona, klidně použijte mražený hrášek a sterilovaná krájená rajčata. A když jste nestihli vyrobit indický Paneer, postup uvádíme v receptu na Paneer Tikka masalu, nevadí, nahraďte ho cottagem nebo čerstvým tofu, které je využitelné také pro veganskou verzi. 

  

Jednoduchý Muttar Paneer vyžaduje kvalitní koření

Kromě zdravé zeleniny obsahuje Muttar Paneer spoustu tradičního indického koření i populární směs garam masalu, která mu dává nezaměnitelnou chuť. Vybírejte však jen kvalitní produkty od zavedených značek exotických potravin, jinak riskujete, že vaše hráškové kari bude mírně řečeno plané. 

Speciální indické koření a ochucovací pasty nejvyšší kvality nebývají v běžném sortimentu obchodů, proto je kupte dopředu a udělejte z nich stálice vaší spižírny. A teď už náš super jednoduchý recept na Muttar Paneer. Jeho příprava vám zabere pouhých 45 minut


mutter-paneer-recept

 

Muttar Paneer

(4 porce)

Ingredience:

500 g mraženého hrášku

400 g krájených sterilovaných rajčat (1 plechovka)

500 g sýra Paneer nebo tofu 

2 větší cibule

1 lžíce česnekové pasty

1 lžíce zázvorové pasty

6 lžic rajčatového protlaku

1 lžička římského kmínu

3 lžičky mletého chilli

1 lžička mletého koriandru

1 lžička kurkumy

1 lžička garam masaly

3–4 lžíce oleje

1 lžička soli

 

Postup přípravy:

  1. Cibuli nakrájejte, krátce spařte ve vroucí vodě a následně rozmixujte.
  2. Na pánvi si rozehřejte olej, vhoďte římský kmín a chvílí opékejte.
  3. Přidejte koriandr, chilli, kurkumu a garam masalu a nechte rozvonět.
  4. Vložte cibulovou pastu a opékejte, dokud nezezlátne.
  5. Doplňte ještě česnekovou a zázvorovou pastu i hustý rajčatový protlak a zhruba minutu restujte. 
  6. Voňavou směs zlijte pasírovanými rajčaty a svlažte trochou vody. Konzistence by měla připomínat hustou polévku. 
  7. Omáčku vařte zhruba 10 minut, směs by měla pouze jemně probublávat. 
  8. Mezitím si na větší kostky nakrájejte Paneer nebo čisté tofu. 
  9. Vložte do omáčky spolu s mraženým hráškem a 5 minut povařte. 
  10. Hotový pokrm bohatě zasypte čerstvým koriandrem a podávejte s rýží nebo chlebem naan.

 

Pokud máte v kuchyni malé zkušenosti a potřebujete něco opravdu jednoduchého, nevěšte hlavu. Ani vy o své lahodné hráškové kari nepřijdete. Značka Heera nabízí již hotový Muttar Paneer, který jen prohřejete a můžete podávat do 5 minut nejlépe s rýží nebo plackami chapatti.

Autentickou chuť vašeho kari ladili indičtí šéfkuchaři. V receptu použili mimo jiné kardamon a také u nás málo známou asafoetidu, která se získává z pryskyřice kořenů tropických stromů rodu Ferula. Hotový Muttar Paneer značky Heera naopak neobsahuje žádné konzervanty ani barviva

Zkontrolujte spíž a nakupte si trvanlivé suroviny, koření i hotová indická jídla dříve, než vám dojdou. Zásobu si nejlépe doplníte na našem e-shopu. Pokud hledáte další kulinářskou inspiraci, zamiřte na náš blog.

 

Zajímá vás více informací k použitým surovinám a produktům?

Napište nám na email: objednavky@foodoku.cz, vždy rádi a nápomocně odpovíme, abyste si u nás vybrali ty správné suroviny do své kuchyně.

Sledujte náš Facebook a Instagram.